Vrachtwagen

De accuspanning in de vrachtwagen bedraagt 24V en in principe is dus elke omvormer, die van 24V gelijkspanning 230V wisselspanning maakt, geschikt voor gebruik in de vrachtwagen. Bepalend voor de keuze is het antwoord op de vraag wat u onderweg wilt kunnen gebruiken.

Wilt u alleen uw smartphone, laptop of tablet kunnen opladen, dan is een omvormer van 150 - 300W voldoende. Deze kunt u inpluggen in de aanstekerplug in de vrachtwagen en u beschikt over 230V wisselspanning.

Velen willen echter onderweg gebruik kunnen maken van een magnetron, koffieapparaat, koelkastje en/of een waterkoker. Voor deze toepassingen is een zwaardere omvormer nodig, die direct op de aacu of op het daartoe voorziene aansluitpunt moet worden aangesloten. Voor een normale koffiemachine, een kleine koelkast en een niet te grote waterkoker is meestal een 1000-1200W omvormer voldoende, zolang het gelijktijdig te gebruiken vermogen maar onder het maximale vermogen van de omvormer blijft.
Wilt u echter ook een magnetronoven kunnen gebruiken, dan heeft u minimaal een 1700W omvormer nodig, zelfs al staat op de magnetron een vermogen vermeld van slechts 700 of 800W. Dat laatste vermogen is namelijk niet het opgenomen elektrisch vermogen, maar het kook-vermogen. Het opgenomen elektrisch vermogen van een dergelijke magnetron bedraagt meestal rond de 1300W. Bij aanschaf van een magnetron voor onderweg moet u er op letten dat, naast een zo laag mogelijk vermogen, het een zo eenvoudig mogelijk model is, dus het liefst met een eenvoudige draaiknop om de tijd in in te stellen. In dat geval kunt u namelijk gebruik maken van een zogenaamde gemodificeerde sinus omvormer.
In het geval dat u gebruik wilt maken van Senseo of Nespresso koffiezetter (en dit geldt voor elk  elektronisch koffieapparaat) of van een elektronisch geregelde magnetron heeft u een zuivere sinus omvormer nodig. Deze omvormers zijn duurder in aanschaf, maar kwalitatief beter en u kunt er bovendien elk type apparaat op aansluiten, ook bijvoorbeeld medische apparatuur, zoals een CPAP tegen slaapapneu.De accuspanning in de vrachtwagen bedraagt 24V en in principe is dus elke omvormer, die van 24V gelijkspanning 230V wisselspanning maakt, geschikt voor gebruik in de vrachtwagen. Bepalend voor de keuze is het antwoord op de vraag wat u onderweg wilt kunnen gebruiken.